09
febr.
09

La vaca cega

Joan Maragall i Gorina

Topant de cap en una i altra soca,
avançant d’esma pel camí de l’aigua,
se’n ve la vaca tota sola. És cega.

 

D’un cop de roc llançat amb massa traça,
el vailet va buidar-li un ull, i en l’altre
se li ha posat un tel: la vaca és cega.

 

Ve a abeurar-se a la font com ans solia,
mes no amb el ferm posat d’altres vegades
ni amb ses companyes, no: ve tota sola.

 

Ses companyes, pels cingles, per les comes,
pel silenci dels prats i en la ribera,
fan dringar l’esquellot, mentre pasturen
l’herba fresca a l’atzar… Ella cauria.

 

Topa de morro en l’esmolada pica
i recula afrontada… Però torna,
i abaixa el cap a l’aigua, i beu calmosa.
Beu poc, sense gaire set. Després aixeca
al cel, enorme, l’embanyada testa
amb un gran gesto tràgic: parpelleja
damunt les mortes nines, i se’n torna
orfe de llum sota del sol que crema,
vacil·lant pels camins inoblidables,
brandant llànguidament la llarga cua.
 
 
 Joan Maragall i Gorines va ser un poeta català. La seva poesia passa per dues etapes o corrents, la vitalista i la decadentista. El poema de La vaca cega el va escriure un estiu, de vacances a Sant Joan de les Abadesses. La seva temàtica es molt variada, trobem poesies sobre la natura, la llegenda, l’amor, el cant de la seva terra i la seva ciutat, i els elements espirituals. El poema del que parlarem, tracta sobre la natura. El poeta veia en la natura la posibilitat de vida, de salut, de regeneració i d’energia vital.
El poema La vaca cega, com hem dit avans, tracta la temàtica de la natura. És un poema del grup Pirinenques dins del llibre Poesies. En la poesia el poeta ens diu el que veu i ens comunica les emocions que li produeix el paissate. Així, ens explica  els moviments d’una vaca, cega d’un cop de roc d’un vailet de Sant Jon de les Abadesses, els detalls descriptius del autor són els que reflecteixen la emoció sentida.

El poema està compost per versos decasíl·labs llargs, d’art major i pel que fa a la rima, els versos són blancs ,encara que hi han algunes rimes assonants. El poema s’estructura de la següent manera, hi ha tres tercets i un quartet i per últim una dècima reial. En la primera estrofa ens presenta al personatge, una vaca, un animal irracional però aquí amb cateoria humana i les paraules que utilitza el autor són curtes per reproduir l’imatge de la vaca caminant lentament. A la segona estrofa ens explica la causa de la situació tràgica: en la tercera estrofa, l’autor mira d’intensificar la situació tant tràgica  evocant o recordant moments passat amb el present. A la quarta estrofa, ens torna a situar en la tragèdia. I per últim la cinquena estrofa,que es pot dividir en tres moments. Una característica del poema es que desapareix el jo narrador, i ens descriu el paissatge i el que veu com un espectador de l’escena.

La conclusió que podem treure del poema és que l’autor ens intenta transmetre la bellesa del paissatge a partir de la personificació de la vaca com a ésser representatiu de la natura i la té en compte com si poguès sentir les emocions que les persones sentim. També ens presenta la vaca com cega i ens explica com va a veure aigua. L’aigua és el simbol de la vida, així que ens presenta aquesta tragèdia paral·lelament amb la vida i ens intenta dir que ara la vaca va topant amb tota els element que avans per a ella eren vida però que ara són elements de mort. Encara, tot i així, la vaca prefereix viure :”Però torna, abaixa el cap a l’aigua, i beu calmosa”.

          

 

 


39 Responses to “La vaca cega”


 1. 1 rafa duran saez
  Desembre 27, 2009 a les 8:11 pm

  bones,
  soc un estudiant de 1r de Batxillerat i he de fer un treball i hi ha dues preguntes que no acavo de saber, i em pregunto si algú em podria ajudar. Obviament son sobre el poema ”La vaca cega” de Joan Maragall. La primera pregunta diu així: Compara el metre de ‘’La vaca cega’’ amb l’emprat pels poetes medievals. Quina importància té dins de la mètrica catalana culta?
  i la segona pregunta diu així: 3. El to del poema és líric. Dóna’n tres característiques. Et pots ajudar, per contrast, de la paròdia, divertida i lúdica, que en va fer el poeta Pere Quart en el poema titulat La vaca suïssa del seu libre Bestiari(1937).

  Son les úniques dues preguntes que no sé. Algú em podria ajudar si us plau?
  Gràcies. Deixo el meu email: rafa_1993_merengue@hotmail.com

 2. 2 A2
  febrer 15, 2010 a les 3:36 pm

  gracies a tu, podem iniciar avui, el nostre projecte en el cual estarem molt de temps investigant. pero podries aver ficat el poeme mester d´amor ja k es el k nasacitemm. pero et predunem aket copp ;)merci majoo/aaa. un kisss

  • 3 persona que critica l'anterior
   Juny 7, 2011 a les 4:56 pm

   A veure A2, com pot ser que escriguis tant malament, per favor, que ets en un blog!! si estiguéssis al messenger ho entenc perquè només ho veu la persona amb qui parles, però en un blog que pot veure tot el món?! quin mal d’ulls!: aver? ficat? k? poeme? nasacitemm? aket? copp? realment sembles una mica subnormal.

 3. 6 ...
  Octubre 3, 2011 a les 5:02 pm

  Hi ha un munt de falter d’ortografia…

 4. 10 Paco
  febrer 14, 2012 a les 5:18 pm

  VIVA ESPAÑA
  PUTOS CATALANISTAS DE MIERDA

  • 12 francina
   febrer 26, 2017 a les 4:38 pm

   1. Este sujeto escribe un comentario faltando al respeto, sin motivo aparente, en un sitio web que no tiene nada que ver.
   2. Insultando de esa manera, sin argumentar porque lo hace, se retrata a sí mismo como una persona que tiene rabia y envidia y no la sabe canalizar ni analizar.
   3. También podemos ver que intenta imponer su ideología por encima de otra, solo porque él cree en una y desprecia y odia a la otra. ( una pregunta que me gustaría que me respondiese es porque tiene tanto odio a los catalanes)
   4. Al intentar imponer su ideología (sea mejor o peor), lo que nos dice de esta persona es que no tiene la mente abierta y se piensa que solo hay una ideología valida, que las otras tienen que someterse a la suya y que no es capaz de convivir con otras formas de pensar. Por lo tanto podemos detectar un punto de incultura al no saber abrirse a nuevas ideas y a escuchar y respetar opiniones diferentes.
   5. Podemos notar su sentimiento de impotencia, y ganas de provocar porque no sabe cómo sentirse mejor.
   6. Al decir “viva España” muestra su ideología, a la cual no me opongo, porque cada persona puede manifestar su posición sin miedo, pero está escrito con otra finalidad: provocar a los catalanes, ¿y porque intenta provocarlos?, porque piensa que son como él y que expresar su opinión molestará a los catalanes así como él le molesta que digan “viva Cataluña”.
   He escrito este texto para hacer reflexionar a todas estas personas que no soportan la diversidad de pensamientos, que es el verdadero tesoro de la humanidad. Cada uno pue tener sus ideas, y todas serán buenas si son capaces de respetarse unas a otras.

  • 13 catalana 1.0
   Mai 29, 2017 a les 6:03 pm

   Si no t’agrada el català o els ctalans, no entris en aquestes webs. Gracies.

 5. 14 Paco
  febrer 14, 2012 a les 5:19 pm

  catalans subnormals

 6. 15 Anna M.
  Març 14, 2012 a les 2:18 pm

  Aquest comentari de text és l’exemple de com no s’ha de fer un comentari ben fet.

  Les preguntes i respostes següents, l’exemple de la ignorància i les seves conseqüències.

 7. 19 pepe
  Agost 28, 2012 a les 12:30 pm

  joan maragall está penjat….

 8. 20 pepe
  Agost 28, 2012 a les 12:30 pm

  merda de poema..

 9. 21 sandra drecsel
  febrer 5, 2013 a les 1:18 pm

  putos españoles vosotros de mierda

 10. 22 Persona Intel·ligent
  febrer 21, 2013 a les 7:38 am

  VISCA CATALUNYA!!!!!!!!!! VISCA EL BARÇA!!!!!<3<3<3<3

 11. 23 Marc
  Abril 6, 2013 a les 11:14 am

  Gràcies a la informació que has deixat aquí puc fer el meu treball, moltes gràcies per explicar-ho tan bé. L’únic que ha fallat ha sigut la otrogràfia, però la informació per a si és molt bona.

 12. 25 Sincerament més igual.
  Abril 11, 2013 a les 8:00 am

  No sé sembleu inútils perquè os poseu a barallar-vos per tonteries… ja que poseu estúpids catalans etc.. en veritat mes igual a mi, només per el fet que el noi no escrigui bé no es culpa de ningú. Qualsevol persona pot parlar com vulgui. Adéu.

 13. 26 Aina TräkÄttëËKk
  Abril 11, 2013 a les 8:07 am

  A vagades, la gent que critica la gent que fa faltes d’ortografia, és el qui en fa més, es mostra que teniu una certa edat, per barallar-vos, una mica de respecte, teniu una certa edat per saber què està correcte o el que no. Que us vagi molt bé tot.

 14. 27 elputoamo
  Juny 10, 2013 a les 4:10 pm

  pots ficar un resum qe expliqi…
  va vesten a la merda maragall y rosales

 15. 28 AVAGADES
  Juny 16, 2013 a les 4:02 pm

  “A vagades”…..

 16. 29 ofvmjnrb
  Juliol 26, 2013 a les 9:22 am

  sou tots beneits a més no poder i punt

 17. 30 Bon dia Nen
  Desembre 3, 2013 a les 3:46 pm

  Bon dia Nens , sois unos pringats comentando en esta pagina , ¿ a quien se le ocurre comentar aqui ?, que frikis porfabor!!!!!!!!

 18. 32 Bon dia Nen
  Desembre 3, 2013 a les 3:48 pm

  Callaos un poco i jugar a la play , por cierto , alguien de aqui tiene play 3 y usuario?

 19. 33 Oscar
  Desembre 3, 2013 a les 6:29 pm

  Molt bon poema, dels meus preferits, Joan Maragall un dels autors mes directes del s.XIX

 20. 34 cat
  Mai 29, 2014 a les 8:15 pm

  Em sap molt greu la gent que insulta els catalans sense cap mena d’argument, simplement pel sol fet de l’enveja que aquests li provoquen o algún altre motiu que no aconsegueixo entendre.

  És una llàstima que hi hagui gent que no pogui respectar els de més pel sól fet de voler-se creure superior a la resta sense èxit i per tant ho hagui d’aconseguir amb mètodes que no són per res del món, l’esforç d’un mateix i no intentar ensorrar l’altre perquè aquest no progressi. Crec que les persones són lliures a defensar el que és seu i en el que creguin convenient, sempre i quan això no afecti els altres.

 21. 36 Loffra
  Novembre 12, 2014 a les 9:10 pm

  em cago en els cogombres aixo no es una wep per dir merdes de politica

 22. 37 Pringats
  febrer 15, 2016 a les 5:09 pm

  Calleu putes.

 23. 38 catalana 1.0
  Mai 29, 2017 a les 6:07 pm

  El comentari de text està molt bé, gracies. Només m’han fallat les faltes, però tots en fem, suposo :). M’has ajudat a estudiar per a un examen important, t’ho agraeixo.

 24. 39 Estudiant indignada
  gener 10, 2018 a les 6:00 pm

  Pues vaya mieerda de comentarios


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


febrer 2009
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Mesos


<span>%d</span> bloggers like this: